Duet idealny | beza z truskawką
1:30:00 PM
Piekąc torty nie sposób przeoczyć fascynujących, wręcz perfekcyjnych tortów Tortik Annuchka. Od początku mojej "kariery" tortowej chciałam ozdobić któryś z tortów płatkami z gruszki. Zazwyczaj piekłam torty dla kobiet, ale tym razem stanęłam przed wyzwaniem upieczenia tortu dla pana Zbyszka. Miał być męski z zewnątrz, a w środku lekki. Oto efekty.
Tort zbudowany był z biszkoptu oraz bezy, a przełożony został kremem z serka mascarpone i śmietany. Całość została dopieszczona przez frużelinę truskawkową (z domowych, mrożonych, letnich truskawek <3).
Przepis na idealną frużelinę znajdziecie na stronie MOJE WYPIEKI.
Tort był na około 30 porcji, więc zdecydowałam, że zrobię piętrowy. Dół został upieczony w tortownicy o średnicy 24 cm, a góra 18 cm.
Jak zrobiłam chipsy z gruszki?
Najpierw zrobiłam syrop cukrowy, do którego dodałam barwnik w żelu - im więcej tym będą mniej przeźroczyste. Gruszki pokroiłam na bardzo cienkie plasterki i namoczyłam w syropie.
Następnie suszyłam je ułożone na macie sylikonowej w piekarniku.
Za przepiękne zdjęcia dziękuję mojej siostrze! <3 Jest ona fotografem ślubnym, a dodatkowo robi sesje noworodkowe i dziecięce. Jej zdjęcia i filmy mojego szwagra możecie znaleźć na ich stronie:
Masz ochotę na kawałek takiego tortu? ;)
0 komentarze